Pages - Menu

Carmela, bellesa eterna

El retrat de Carmela de Jaume Plensa romandrà a Barcelona cedida per l'autor durant 8 anys prologables. Plensa agraeix així la pressió veïnal per aconseguir que l'estàtua sigui imatge icònica de Barcelona de manera permanent.


Al costat del Palau de la música, podem gaudir contemplant el retrat escultòric de Carmela, una adolescent barcelonina que per a Jaume Plensa, autor de l'obra, representa una bellesa mediterrània fora del temps.

El retrat, de ferro colat i de 4,5 metres d'alçada, canvia la seva proporció horitzontal segons girem al seu voltant fins a aparèixer significativament comprimit en la visió frontal. A nosaltres ens va recordar aquells fotogrames de cinemascop distorsionats en una pantalla 4:3. De fet, Plensa vincula aquesta escultura també al procés fotogràfic del que va partir fins a aconseguir la representació tridimensional.El rostre femení de bellesa serena, amb els ulls tancats i de proporcions allargades és un tema recurrent en l'obra de Plensa. L'artista reprèn els temes clàssics de sempre des d'una òptica contemporània i humanista. Els retrats escultòrics de Plensa aprofundeixen en l'essència de l'ésser humà en el seu sentit més poètic i espiritual, arguments sobrats perquè veïns i passejants reivindiquin que Carmela pugui quedar-se indefinidament al barri de Sant Pere.


ARTISTA: Jaume Plensa (Barcelona, 1955)
TÍTOL: Carmela.
DATA D'INAUGURACIÓ: 2016
LOCALITZACIÓ:   Carrer Sant Pere més Alt.
COM ARRIBAR: Metro LI - L IV: Urquinaona - BUS: V15, V17
WEB DE L'ARTISTA: jaumeplensa.com
ALTRES LINKS: IMPRESCINDIBLES. Monogràfic dedicat a Jaume Plensa a RTVE.TROBAREU A PROP:

Palau de la Música Catalana
(1908) disseny de Lluís Domènech i Montaner. Grup escultòric La Canço Catalana de Miquel Blay.
A Lluís Millet (1991), escultura
de Josep Salvador Jassans.
Arbre (2004), relleu d'Ignasi Farreras. Arquitectes: Oscar Tusquets, Carlos Díaz.ALTRES OBRES DE JAUME PLENSA ALS CARRERS DE BARCELONA:

Escullera (1988). Llegir més...
Dell'Arte (1990).
Born (1992).

Ànima (inauguració, 2017) és una altra obra de Jaume Plensa realitzada l'any 2013 i que l'artista va cedir el 2017 a l'Hospital de Sant Joan de Déu, en Esplugues de Llobregat, amb motiu de la celebració 150 aniversari de la inauguració d'aquest hospital.

Ànima és una figura d'acer inoxidable construïda amb lletres de vuit alfabets diferents: llatí, àrab, xinès, ciríl·lic, japonès, indi, hebreu i grec. En paraules del propi artista l'obra representa “El cos humà construït a partir del llenguatge, la cultura i la tradició descansant sobre una pedra, record i memòria de la terra i de l'origen, l'home i la naturalesa units en un missatge d'esperança”.

L'obra pertany a una sèrie de treballs de Plensa que s'han repartit per ciutats de diferents països (Corea, Japó, Xina, Estats Units, Alemanya, ...) i en els quals sempre una figura humana construïda per la unió de signes, paraules i lletres manté una actitud contemplativa enfront del món.