Pages - Menu

WHY? Balcons per remoure consciències

Fa temps que el balcó a la ciutat va perdre la seva funció de llotja per a la contemplació del fluir de carrer per convertir-se principalment en plataforma pública per a l'expressió individual que, per coincident, és en moltes ocasions també col·lectiva. Així, molts balcons de Barcelona són aparadors de reivindicacions veïnals, sentiments nacionals, afiliacions esportives o protestes ideològiques i/o polítiques.Destaquen, però, alguns balcons que criden especialment la nostra atenció amb propostes que ens condueixen a la reflexió de manera creativa, excitant la nostra imaginació. És el cas dels balcons Why? La primera vegada que veus la pancarta, en un balcó particular, amb la cara d'un/a nen/a formulant la pregunta Why? s'obre un interrogant en el teu camí que pot quedar simplement en l'anecdòtic. Però si un altre dia veus la cara d'un altre nen en un balcó diferent formulant la mateixa pregunta, l'anècdota comença a convertir-se en inquietud i quan descobreixes un tercer nen, també diferent, un altre dia i en un altre balcó de la ciutat la inquietud comença a estar necessitada de respostes. Perquè tant why?

Les pancartes Why? que pengen d'alguns balcons de Barcelona (hem sabut que també en altres ciutats) són creació de la il·lustradora i pintora Carme Solé Vendrell. Cada pancarta és el retrat d'un nen, víctima innocent de les misèries de la guerra. Així, estenent-se pels balcons de la ciutat, hi trobem un esgarrifós mostrari d'injustícia que des del nostre espai privat exposem a la resta de conciutadans buscant/esperant una resposta. Why? no només és una pregunta o una denúncia, darrere cada balcó Why? hi ha una persona en major o menor grau compromesa i, per tant, cada balcó Why? és un balcó obert a l'esperança.

Alguns dels balcons a Barcelona interrogant-nos amb la pregunta why?

La situació de la infància en zones de conflicte bèl·lic o de pobresa extrema, els nens desplaçats, és una tema que ha estat recurrent en el treball de Carme Solé Vendrell. Després d'il·lustrar Els nens del mar de Jaume Escala i La croada del nens de Bertolt Brecht, va pintar en el marc del Fòrum 2004 Ibtihal, retrat d'una nena víctima de la guerra de l'Iraq, així com altres retrats de nens de guerres que va exposar en Cardedeu i Villafranca (2008). Al costat de Jaume Escala concep el projecte Why? i el 2014 comencen a penjar les primeres teles en els balcons.


ARTISTA: Carme Solé Vendrell (Barcelona, 1944)
TÍTOL: WHY?.
DATA PRIMERS BALCONS WHY?: 2014
WEB DE L'ARTISTA: carmesolevendrell.com
FACEBOOK WHY?: WHY? Barcelona. Estigueu al dia de les accions WHY?


Documetal sobre WHY? realitzat per Pablo Rojas en què Carme Solé Vendrell ens parla del projecte i de la seva obra.
El video està inserit al nostre blog des de la pàgina WHY? Barcelona a facebook


US POT INTERESSAR:


La croada dels nens
2011
Bertolt Brecht
Publishers Magenta International, Jinete Azul

Els nens del mar
1991
Jaume Escala
Ediciones Siruela