Pages - Menu

Gats de raval

El gat de Botero ha canviat tantes vegades de lloc que a aquí, en comptes de dir "marear la perdiz", diem "emprenyar la gata".
El gat del Botero

El Gat o El gat del Botero, per ser més específics, és una escultura de Fernando Botero, ja sabeu, el pintor i escultor colombià més conegut en el àmbit internacional, admirador de Rubens i de l'exaltació volumètrica, artista de fina ironia esfèrica i crítica mordaç amb un inconfusible estil determinat pel seu sentit rodó de l'anatomia i la seva pinzellada colorista.

El 1989, aquest gat aburgesat, ventrut i amb cascavell, va anar a parar a prop del Zoo de Barcelona quan el va adquirir l'Ajuntament, d'allí es va desplaçar l'any 1992 fins a l'estadi Olímpic per allò de gaudir l'espai de la modernitat i, després, va acabar amagat en algun lloc del Portal de Santa Madrona. Amb tant anar i venir, la història no podia acabar d'una altra manera i l'aristogat de Botero va esdevenir el 2003 un gat ravaler (no trobem el gentilici al diccionari) per a alegria dels veïns del barri del Raval que veuen com la seva Rambla és cada vegada més freqüentada per curiosos que busquen al felí per la ciutat.

El gat de Fernando Botero, com a bon gat ravaler, té el seu territori ben delimitat però no viu en solitari i altres gats l'acompanyen pel barri del Raval ja sigui estampats a les parets en forma de grafits, o bé pujant per finestres i fins i tot convertits en trencadís.
Els gats d'en Xuclà

Aquests Gats (1998, restaurat al 2015), coneguts també com els gats d'en Xuclà, formen part d'un mural realitzat per l'Arnal Ballester, reconegut il·lustrador que va rebre, entre d'altres, el Premi Nacional d'Il·lustració atorgat pel Ministeri de Cultura el 2008.

Repartits per la façana d'un edifici del carrer Xuclà, on resideixen des de 1998, aquests gats estilitzats i atlètics contrasten amb el gros i camacurt felí gegant de Botero arribat al barri el 2003. De gran acceptació pels veïns, aquest mural s'ha convertit en espai emblemàtic i punt de referència del barri.
El gat trencadís

A l'entrada dels Jardins de Sant Pau del Camp pel carrer Sant Pau, trobem aquest gat tant colorista fet de mosaic per l'Associació de Ceramistes de Catalunya amb la col·laboracio d'alumnes de diferents escoles al voltant del barri. El mosaic va ser presentat al 2006 dins del Festival Raval(s) organitzat per la Fundació Tot Raval.
Gat Friti i altres
felins estampats a la paret

Els gats que t'hem presentat fins aquest punt són els més coneguts al Raval però si busques per les parets segur que trobaràs altres felins com aquest wheatpaste amb un gat emprenyat, fregit per la que està caient o aquesta il·lustració de sota amb el gat de Botero que demostra el caràcter icònic que l'escultura de l'artista colombià ha adquirit al barri del Raval.SI T'AGRADEN ELS TREBALLS DE BOTERO:


Caball (instal·lada al 1992) és l'altra escultura de Botero que podeu trobar a prop de la ciutat de Barcelona, concretament a l'Aeroport del Prat, a la T2.

Aquesta espectacular escultura de bronze, a diferència del Gat del Raval, és d'una potència física desbordant. Les formes arrodonides que caracteritzen el figurativisme de Botero s'utilitzen en el caball per realçar la corpulència i força de l'animal.
Photo © (Mick Baker)rooster on flirck.