Pages - Menu

No sigueu bèsties
El petit zoo de Josep Granyer

Coqueta (1972) de Josep Granyer i Giralt


A ambdós extrems de la Rambla de Catalunya, una tocant la Diagonal i l'altra just abans d'arribar a la Gran Via, trobem dues de les escultures més populars de Barcelona, es tracta de Coqueta, la girafa estesa sobre un pedestal posant a l'estil de les millors models, i Meditació, un bou pensador en actitud reflexiva. Les dues obres són de Josep Granyer i Giralt, un polifacètic artista barceloní que va treballar tant l'escultura com el gravat i la il·lustració.
Meditació (1972) de Josep Granyer i Giralt


L'obra de Granyer va ser generalment (hi va haver excepcions) figurativa, de tècnica estilitzada hereva en alguna forma de la tradició modernista però amb certs tocs surrealistes en molts dels seus treballs. Sens dubte, les dues escultures que podem disfrurar a la Rambla són els seus treballs més coneguts, es tracta d'ampliacions de dues obres del Zoo de Granyer que va començar a crear al voltant dels anys 50 i de mida molt més reduïda.

Podríem dir que la humanització de les bèsties a l'art sobre temes animalístics es remunta als temps posteriors a les faules de La Fontaine, molts artistes i il·lustradors van començar a representar diferents animals disfressats amb vestimentes pròpies de l'ésser humà de l'època, aquesta visió antropomòrfica dels animals s'ha mantingut fins als nostres dies i, avui, és un recurs habitual en mitjans com els dibuixos animats, el còmic i altres arts.

Els treballs animalístics de Granyer, però, no persegueixen la transformació morfològica de l'animal per apropar-lo en el físic a l'humà. Granyer manté les formes i proporcions naturals de l'animal; la humanització es restringeix al gest, a la postura, de tal manera que el que veiem no és un animal caricaturitzat si no una actitud humana animalitzada.

Pensador i Coqueta van ser instal·lats a la Rambla de Catalunya en 1972 per iniciativa de l'Associació d'Amics de la Rambla (bàsicament constituïda per comerciants de la zona). La idea original era crear un petit zoo inanimat amb deu escultures de Josep Granyer al llarg de la Rambla. Finalment, creiem que per qüestions financeres, el projecte va quedar només en aquestes dues escultures que coneixem i que desperten la simpatia de tots els vianants que es topen amb elles.


ARTISTA: Josep Granyer i Giralt (Barcelona, 1899 - 1983)
TÍTOL: Coqueta i Meditació.
DATA D'INAUGURACIÓ: 1972
COQUETA  Rambla de Catalunya / Diagonal.
Metro LIII: Maria Cristina - BUS: 6, 33, 34, H8.
MEDITACIÓ  Rambla de Catalunya / Gran Via.
Metro LIV: Passeig de Gràcia - BUS: 50, 54, H12.
VIQUIPÈDIA: Josep Granyer i GiraltET POT INTERESSAR:

 L’ESCULTOR JOSEP GRANYER I GIRALT
Si voleu saber més sobre Josep Granyer podeu consultar aquesta completíssima tesis de Sofia Isus Ventura allotjada al Dipòsit Digital de l'Universitat de Barcelona. En aquest PDF descubrireu la biografia i obra d'aquest artista barceloní il·lustrades amb fotogràfies de molt interès.

 EL ROBATORI
El vedell pensador va ser robat durant unes hores a l'any 2003. A la xarxa trobem alguns links que en parlen, hem escollit aquest article de El País.Un altre animal emblemàtic a la ciutat:
EL GAT DE BOTERO

Menys atlètic i gens antropomòrfic, tenim El Gat de Fernando Botero del que ja vam parlar a Gats de raval, una anterior entrada del bloc on trobareu més informació d'aquest i altres gats del Raval.