Pages - Menu

Escullera sense mar

Ens hauria agradat contemplar la lluita d'aquests tres guerrers amb musculatura de ferro colat contra les ones del mar. Escullera, de Jaume Plensa, és una conjunt escultòric compost per tres figures antropomòrfiques amb aspecte deliberadament castigat, trencat, cossos ferris de formes arrodonides per l'erosió del mar i plens de cicatrius causades per segles de lluita contra l'envit de les onades.


A l'idea original, aquestes tres figures havien de emergir sobre una base de pedres amuntegades com les esculleres del port i així, imaginem, els seus cossos serien la prolongació d'aquest mur de contenció que defensa la costa de l'ira d'homes i déus i ens remet a l'èpica mítica i llegendària de la Mediterrània.

Però, un cop més, el practicisme administratiu, servil a les prioritats urbanístiques, va demostrar la seva falta de sentit poètic i va recloure als tres herois lluny del mar, a la empinada rambla en què es va transformar l'antic carrer del Conflent, a Nou Barris. Inaugurades el 1988, les tres figures es van resituar de nou el 1999 a la mateixa rambla a causa d'una nova remodelació i actualment les podeu veure distribuïdes en diferents nivells al llarg del carrer enjardinat, això sí, desproveïdes del caràcter èpic per al qual van ser concebudes.
ARTISTA: Jaume Plensa (Barcelona, 1955)
TÍTOL: Escullera.
DATA DE REALITZACIÓ: 1988. INAUGURADA: 2017
LOCALITZACIÓ:   Via Júlia i Carrer del Conflent.
COM ARRIBAR: Metro L IV: Via Julia - BUS: 50, 51, 76
WEB DE L'ARTISTA: jaumeplensa.com
ALTRES LINKS: IMPRESCINDIBLES. Monogràfic dedicat a Jaume Plensa a RTVE.TROBAREU A PROP D'AQUÍ

La República, Homenatge a Pi i Maragall (1990). L'escultura de Josep Viladomat i el medalló de Joan Pie que hi ha en aquest monument procedeixen de l'obelisc del Cinc d'Oros (Diagonal / Passeig de Gràcia), on havien estat només tres anys, des de la inauguració a l'abril de 1936 fins a la seva retirada l'any 1939 per les autoritats franquistes.

La nova estructura de base dissenyada per Albert Viaplana, Helio Piñón, amb la col·laboració de Ricard Mercadé va ser inaugurada el 1990.ALTRES OBRES DE JAUME PLENSA ALS CARRERS DE BARCELONA:

Carmela (2017). Llegir més...
Dell'Arte (1990).
Born (1992).

Ànima (inauguració, 2017) és una altra obra de Jaume Plensa realitzada l'any 2013 i que l'artista va cedir el 2017 a l'Hospital de Sant Joan de Déu, en Esplugues de Llobregat, amb motiu de la celebració 150 aniversari de la inauguració d'aquest hospital.

Ànima és una figura d'acer inoxidable construïda amb lletres de vuit alfabets diferents: llatí, àrab, xinès, ciríl·lic, japonès, indi, hebreu i grec. En paraules del propi artista l'obra representa “El cos humà construït a partir del llenguatge, la cultura i la tradició descansant sobre una pedra, record i memòria de la terra i de l'origen, l'home i la naturalesa units en un missatge d'esperança”.

L'obra pertany a una sèrie de treballs de Plensa que s'han repartit per ciutats de diferents països (Corea, Japó, Xina, Estats Units, Alemanya, ...) i en els quals sempre una figura humana construïda per la unió de signes, paraules i lletres manté una actitud contemplativa enfront del món.