Pages - Menu

David i Goliat.
De la memòria a l'epopeia.

En moltes ocasions s'ha utilitzat el relat bíblic de David i Goliat per il·lustrar la victòria del suposadament dèbil contra el poderós, l'èpica dels valents davant la gegantesca adversitat.


Encara que superficial (no entrarem aquí a debatre temes d'estratègia i armament en el combat), aquesta interpretació simplista és la més estesa entre la gent i també va ser la que Roy Shifrin va utilitzar per crear aquesta escultura per commemorar el 50 aniversari del comiat a les Brigades Internacionals, aquelles unitats militars formades per voluntaris d'esquerra vinguts de diversos països del món que havien combatut a Espanya durant la Guerra Civil a favor de la República i en contra del feixisme.

L'escultura del novaiorquès Roy Shifrin, patrocinada per la Spanish Civil War Historical Society (entre els seus socis podem citar Woody Allen, Gregory Peck o Leonard Bernstein) i inaugurada a la boca Nord del túnel de la Rovira el 1988, representa el tors d' un David (no tan fràgil ni petit com el descriuen en la Bíblia) subjectant l'escut de la Llibertat i col·locat sobre un alt pilar, símbol de victòria. Al terra trobem a Goliat derrotat i decapitat, amb la pedra llançada per David incrustada al seu casc.

Així doncs, l'escultura David i Goliat centra l'interès en l'èpica de la batalla més que en la justa causa de la lluita contra el feixisme. Aborda el tema de la memòria històrica insuflant aires d'epopeia per fer més gran l'heroi i apropar-lo al mite. Shifrin planteja la grandesa de l'heroi com una victòria contra pronòstic quan, anys més tard, tots coneixem el resultat final de la batalla i sabem que l'autèntica heroïcitat, aquí, resideix en l'altruista sacrifici i l'exercici d'una solidaritat fora de fronteres.


ARTISTA: Roy Shifrin (New York, 1937)
TÍTOL: David i Goliat, Homenatge a les Brigades Internacionals.
DATA D'INAUGURACIÓ: 1988
LOCALITZACIÓ:   Carrer de Fluvià, 89.
COM ARRIBAR: BUS: 39, V21
MÉS sobre L'ARTISTA: erols.com


Al costat del monument David i Goliat trobem una placa amb la transcripció d'alguns fragments de l'emotiu discurs de comiat que Dolores Ibárruri, La Pasionaria, va dedicar als brigadistes el 28 d'octubre de 1938 durant el multitudinaria acte de comiat que va organitzar el govern de la Segona República Espanyola.

CUANDO LOS AÑOS PASEN Y LAS HERIDAS DE LA GUERRA SE VAYAN RESTAÑANDO, CUANDO EL RECHINAR DE LOS DÍAS DOLOROSOS Y SANGRIENTOS SE ESFUMEN EN UN PRESENTE DE LIBERTAD, DE PAZ Y BIENESTAR, CUANDO LOS RENCORES SE VAYAN ATENUANDO Y EL ORGULLO DE LA PATRIA LIBRE SEA IGUALMENTE SENTIDO POR TODOS LOS ESPAÑOLES, HABLAD A VUESTROS HIJOS, HABLADLES DE ESTOS HOMBRES DE LAS BRIGADAS INTERNACIONALES.

CONTADLES COMO, ATRAVESANDO MARES Y MONTAÑAS, LLEGARON A NUESTRA PATRIA COMO CRUZADOS DE LA LIBERTAD, LO ABANDONARON TODO Y VINIERON A NOSOTROS A DECIRNOS: AQUÍ ESTAMOS, VUESTRA CAUSA, LA CAUSA DE ESPAÑA ES NUESTRA MISMA CAUSA, ES LA CAUSA DE TODA LA HUMANIDAD AVANZADA Y PROGRESIVA.

HOY SE VAN. MUCHOS, MILLARES, SE QUEDAN TENIENDO COMO SUDARIO LA TIERRA DE ESPAÑA, SOIS LA HISTORIA, SOIS LA LEYENDA, SOIS EL EJEMPLO HEROICO DE LA SOLIDARIDAD Y DE LA UNIVERSALIDAD DE LA DEMOCRACIA. NO OS OLVIDAREMOS, Y CUANDO EL OLVIDO DE LA PAZ FLOREZCA, VOLVED!

PASIONARIA (OCTUBRE 1938)


 YOUTUBE: Lectura del discurs de Comiat de Dolores Ibarruri a les Brigades internacionals el 1938.
 YOUTUBE: Imatges documentals del comiat de les Brigades Internacionals
 brigadasinternacionales.org
 ROY SHIFRIN: Feu un cop d'ull a altres treballs de l'artista.
Video descarregat a YouTube pel propi Roy Shifrin sobre la realització de l'escultura i noticia de la seva inauguració a TV3.


TROBAREU A PROP:

Els casals i Espais Joves tenen cada cop més rellevància en el suport i dinamització cultural de la joventut i són, alhora, altaveu de la seva expressió artística. Aprofitant la visita al monument David i Goliat, ens acostem a l'espai jove Boca Nord per contemplar les seves parets il·lustrades amb treballs de diferents artistes (a la foto un treball de Mugraff y Rubicon1), però les activitats del centre no es queden només aquí. Més informació al seu web: bocanord.cat.


TAMBÉ US POT INTERESSAR:


A Barcelona tenim un altre David i Goliat. Es tracta d'un gegant d'acer de 20 metres d'alçada, obra d'Antoni Llena. Però aquest gegant, a diferència del de Shifrin, se'ns mostra fràgil i vulnerable tot i que, al acostar-nos, som nosaltres qui esdevenim petits éssers enfrontats a alguna cosa que ens sobrepassa. Veieu també ART Zona 92