Pages - Menu

Capbussament i altres jocs a l'aigua

Descripción TEXTO


L'escultor Juan Bordes i l'arquitecte Oscar Tusquets van crear vuit fonts que es van repartir per tota la ciutat per commemorar la celebració dels Jocs Olímpics del 92. Les vuit fonts estaven compostes per una escultura de bronze de caràcter figuratiu, representat sempre a un adolescent interactuant d'una manera o una altra amb l'aigua, i la font pròpiament dita, de composició austera i geomètricament rectilínia, que fa alhora de suport de les dinàmiques figures.


Capbussament (1992)
ESCULTOR: Juan Bordes.
ARQUITECTE: Òscar Tusquets

LLOC: Escullera del Poblenou
COM ARRIBAR: Metro L IV: Ciutadella/Vila Olímpica.


Capbussament és, probablement per dinamisme i ubicació, la peça més espectacular. Col·locada al final de l'Escullera de Poblenou, darrere del Port Olímpic, la figura d'aquest jove nu, però amb higiènica gorra de bany i ulleres de natació, es llença de cap a l'aigua (si aquell dia no hi han buidat l'estany de la font) retallant la seva silueta sobre l'horitzó o sobre els emblemàtics edificis de l'Avinguda del Litoral.Voga (1992)
ESCULTOR: Juan Bordes.
ARQUITECTE: Òscar Tusquets

LLOC: c. Salvador Espriu | c. Joan Oliver
COM ARRIBAR: BUS: 59, 92, H16, V27.


Voga és la figura més serena i contemplativa de la col·lecció. De fet, observem que en el conjunt d'aquestes escultures de Juan Bordes s'ha descartat tota expressió d'eufòria o goig que algú podria haver cregut convenient per acompanyar els jocs a l'aigua. Bordes ha preferit expressar la introspecció o concentració mental que els atletes manifesten just abans d'exercir la seva acció i, així, deduïm que quan aquí es parla de jocs a l'aigua, ens estem referint a la competició esportiva.Pilota (1992)
ESCULTOR: Juan Bordes.
ARQUITECTE: Òscar Tusquets

LLOC: Av Paral·lel | Drassanes
COM ARRIBAR: Metro L III: Drassanes | BUS: 21, D20, H14, V11.


Pilota és un altre exemple evident d'aquesta expressió circumspecta que explicàvem en l'apartat anterior. La figura protegeix la pilota amb la mans enganxades al cos mentre apunta amb una mirada alhora seriosa i greu cap al punt on llançar l'esfera. L'escultor ha volgut fixar el moment previ a l'acció i l'aigua cobrint els peus és aquí una mera situació circumstancial que no distreu al jove de bronze del seu objectiu.Busseig (1992)
ESCULTOR: Juan Bordes.
ARQUITECTE: Òscar Tusquets

LLOC: c. Josep Sunyol i Garriga | Sk8 Park
COM ARRIBAR: Tram T1, T2, T3: Ernest Lluch.


A Busseig Bordes congela just el moment de la natació sota l'aigua en què el cap emergeix per agafar aire. També podria ser un moment de l'estil braça de natació encara que poc ortodox. El cas és que la postura, cos sota l'aigua amb les cames i els braços estesos i el cap dret encarant-se al cel amb els ulls tancats, ens recorda aquells contemporanis adoradors del Sol que tenen a bé refrescar els seus cossos sota l'aigua sense perdre un sol raig ultraviolat que dauri els seus caps.Llançament (1992)
ESCULTOR: Juan Bordes.
ARQUITECTE: Òscar Tusquets

LLOC: entre Avinguda de l'Estadi i MNAC
COM ARRIBAR: BUS 150.


Amagada en un racó del Montjuïc trobem la font Llançament. Si ens col·loquem just darrere de la figura esculpida per Juan Bordes, comprovarem que aquesta apunta directament al MNAC tot i que, observant la inexpressivitat del seu rostre, el més probable és que a la pilota (o la pedra) no hagi arribat fins el seu objectiu, un fet predictible atenent a la hieràtica i poc entusiasta actitud d'aquest llançador de bronze.Una font desapareguda i dues figures absents

Tempteig, la font a la Plaça de les Glòries fotografiada l'any 2008 i actualment desapareguda.
Foto: BCNROC. Font: Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona.
Llegim al Museu Virtual de l'Art Públic de l'Ajuntament de Barcelona que diferents problemes tècnics i alguns robatoris van obligar a retirar les escultures l'any 2000 per ser restaurades i reinstal·lades en els seus pedestals l'any 2004.

Avui en dia, falten les figures de les fonts Xip-xap, a al districte de Gràcia, i Cabriola, al districte d'Horta-Guinardó. La tercera font, Tempteig, que es trobava a la plaça de les Glòries, sembla ser que es va trencar, llegim, per un problema a la fosa i la fragilitat del punt de suport; el cas es que actualment està desapareguda.

A l'esquerra, Cabriola fotografiada l'any 1992 (Foto: BCNROC. Font: Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona).
Al centre, la font amb la figura menys flexionada després de la seva restauració el 2004 (Foto: BCNROC. Font: Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona).
A la dreta, la font fotografiada l'any 2014 ja sense la figura (Foto: Canaan. Font: Viquipèdia).

A l'esquerra, Xip-xap l'any 1992 en què va ser inaugurada (Foto: BCNROC. Font: Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona).
Al centre, detall de l'escultura (Foto: BCNROC. Font: Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona).
A la dreta, la font fotografiada el 2018, també sense la figura.