Pages - Menu

La persistència del saltamartí que volia atrapar els estels



Ninot
que porta un
pes a la base i que,
desviat de la seva posició
vertical, es torna a posar
dret.

El poble.

Joan Brossa, Saltamartí. A: El saltamartí, Barcelona: Proa, 1986, p. 45.


Saltamartí és un poema de Joan Brossa en què la definició de "saltamartí" es converteix també en la defició de "el poble". Dit en altres paraules, cap cop pot impedir que el poble torni a aixecar-se.

Inspirat en aquest poema, Robert Llimós va crear Miraestels, una escultura flotant que representa una figura humana mirant cap al cel amb els braços recollits cap enrere i un estel atrapat a les seves mans.

A la imatge poètica de Brossa, Llimós afegeix el seu propi sentit poètic i aquí, contra vent i marea, Miraestels sempre torna a alçar-se per continuar mirant cap al cel fins aconseguir atrapar una altre estel com el que amaga a l'esquena.

Podríem dir que aquest sentit de la persistència, del que és inalterable, ens condueix cap a la recerca incessant de l'esperit del temps que tant agrada a Llimós tractar en la seva obra.


ARTISTA: Robert Llimós i Oriol (Barcelona, 1943)
TÍTOL: Miraestels.
DATA D'INAUGURACIÓ: 2010
LOCALITZACIÓ:   Rambla de Mar al Port Vell.
COM ARRIBAR: Metro linea III. Estació: Drassanes. - BUS: 59, D20, H14, V13.
WEB DE L'ARTISTA: robertllimos.es Web oficial de Robert Llimós.
WEB DE MIRAESTELS: miraestels.com. Web oficial dedicada exclusivament a l'obra Miraestels.

Miraestels® Visita de INTERLIMSA, un magnific video sobre Miraestels que podeu trobar a Vimeo.




ET POT INTERESSAR:

Marc, una altra obra de ROBERT LLIMÓS als carrers de Barcelona




  A la Plaça dels Voluntaris Olímpics trobem aquesta altra escultura de Robert llimós, Marc, inaugurada el 1997 i que, tot i ser posterior al 92, també está vinculada als Jocs Olímpics.

De fet, una altra figura "bessona", Threshold, va ser inaugurada al 1996 a Atlanta amb motiu del Jocs que es van celebrar en aquesta ciutat 4 anys després de les Olimpiades de Barcelona. Llimós describeix Marc com una figura multiètnica que simbolitza la unió de totes les cultures. Les pinzellades multicolor que veiem sobre el cos són, segons paraules del propi Llimós, reflexes de la llum de l'univers.

Marc, també nom del fill de l'escultor a qui està dedicada l'obra, és un atlètic personatge de 3 metres d'alçada que subjeta una gran porta cap el futur, una idea de viatge cap endevant que es veu reforçada per la perspectiva que ofereixen les astes del passeig que hi ha darrera d'aquesta expresionista figura de bronze.




PER UNA ALTRA BANDA:

EL DECEPCIONANT ALBIRAMENT D'EXTRATERRESTRES DE LLIMÒS


Robert Llimós dedica els seus últims treballs a donar fe de l'existència de vida extraterrestre. Sembla ser que, segons explica a la seva pàgina web, va tenir una trobada en tercera fase a Fortaleza, Brasil, i creu que "aquest acostament ha estat una resposta a l'escultura aquàtica Miraestels que tinc al Port de Barcelona; està protegint el mar i demanant ajuda mirant al cel. Des de sempre he pensat que serviria per entrar en contacte amb el més enllà i finalment així ha estat".

No qüestionarem el fet per molt fantàstic que ens sembli (ens declarem aquí fans del gènere SF) però els éssers reptilians descrits per Llimós en el seu treball no aporten res significativament nou a la iconografia ja existent sobre el tema. Així, si els extraterrestres de Llimós són imaginaris, llavors deceben per la seva falta de creativitat antropomòrfica i en el cas de ser retrats reals d'una experiència viscuda, doncs també, la realitat ens torna a decebre. Com Miraestels, continuarem cercant al cel visitants d'altres galàxies que siguin més estimulants.

Podeu veure en aquest link exemples de les figures alienigenes de Llimós.