Pages - Menu

Alfredo Lanz.
Aigua dolça, aigua salada.

A l'espai públic barceloní trobem dues obres de l'escultor madrileny Alfredo Lanz. La més coneguda, per grandària i ubicació, és Homenatge a la Natació que es va instal·lar el 2004 a la plaça del Mar, molt a prop del Club Natació Barceloneta. L'altra obra, de tamany més discret, és Nereida que es va instal·lar el 2003 i que, avui, la podreu trobar a l'última rotonda del passeig Joan de Borbó, a prop de l'Hotel Vela.



Homenatge a la natació és un tribut a aquest esport en totes les seves modalitats: velocitat, sincronitzada, salt i waterpolo. El primer que crida la nostra atenció, al marge de la seva grandiositat (8 x 11 metres), és la combinació d'abstracció i figurativisme en la mateixa peça. Per un costat, Alfredo Sanz estableix amb l'abstracció el dinamisme, ritme i contundència de l'escultura. La principal força d'aquest treball resideix en aquestes formes que ens recorden les linees dinàmiques que es dibuixen amb el moviment sota l'aigua i que serveixen, paral·lelament, per fer de suport als elements figuratius, siluetes humanes practicant els quatre esports que comentavem i que defineixen explícitament el significat del treball. L'obra juga amb l'espai i el buit convidant-nos a envoltar-la per descobrir tots els seus angles i fins i tot a caminar per sota d'ella. L'aparença oxidada de l'escultura, realitzada en acer patinable, l'integra amb l'ambient costaner de la zona i estableix el vincle històric que la natació té amb el mar a Barcelona.


ARTISTA: Alfredo Lanz (Madrid, 1945)
TÍTOL: Homenatge a la Natació .
DATA D'INAUGURACIÓ: 2004
LOCALITZACIÓ:   Plaça del Mar.
COM ARRIBAR: BUS: 39, V15.
WEB DE L'ARTISTA: Pàgina a Facebook de l'artista






Nereida és una escultura pertanyent a la sèrie El goig de viure que Alfredo Sanz va exposar a la passarel·la que uneix Maremàgnum amb la Rambla l'any 1998. L'escultor va regalar aquesta peça a l'Autoritat Portuària de Barcelona i, finalment, va ser col·locada a l'espai públic l'any 2003.

A la mitologia grega, les nereides eren les filles de la prolífica parella Nereu i Doris i són considerades nimfes del mar. Alfredo Lanz respecte la tradició artística que acostuma a representar aquestes semideesses nues i amb una voluptuositat que l'escultor treballa aquí utilitzant formes ondulants que, a més, ens remeten a les ones del mar. A diferència de l'Homenatge a la natació, l'artista madrileny renúncia totalment a la tridimensionalitat de l'escultura i utilitza tres planxes planes d'acer pintat amb colors vius per composar una estilitzada figura que, com apunta Núria Ricart Ulldemolins, ens recorda les figures de Matisse. Aquestes planxes superposades mantenen, però, un espai entre elles que afavoreix la projecció d'unes ombres que crean una certa sensació de volum. Aquesta nereida, segons indica el propi autor, és símbol d'un Mediterrani "viu i lluminós" i, com succeeix amb la majoria de les nimfes, no es deixa veure amb facilitat. Avui, qui sap demà, haureu de buscar més enllà de l'hotel W si la voleu trobar.


ARTISTA: Alfredo Lanz (Madrid, 1945)
TÍTOL: Nereida .
DATA D'INAUGURACIÓ: 2003
LOCALITZACIÓ:   Passeig Joan de Borbó.
COM ARRIBAR: BUS: V15.
WEB DE L'ARTISTA: Pàgina a Facebook de l'artista



A PROP D'HOMENATGE A LA NATACIÓ

Una habitació on sempre plou (1992) de Juan Muñoz. Llegir més...
A PROP DE NEREIDA

Les quatre barres (2009) devant de l'Hotel W (2009),
edifici i escultura dissenyats per Ricard Bofill Leví.